Nadina

Nadina

Tuesday 3 February 2015

OAMENII ÎNTÂLNESC OAMENI, CĂRȚILE ÎNTÂLNESC TOT OAMENI...

“Lectura este pentru omul modern un viciu sau o osândă. Citim ca să trecem examenele, să ne informăm sau citim din profesiune. Mă gândesc însă că lectura ar putea implica și funcții mai nobile, adică firești. “ – Mircea Eliade

În încercarea de a păstra lectura mereu vie în inimile noastre, putem spune că păstrăm și autenticitatea cărții, o promovăm ca o valoare ce este.
Ritmul lumii de astăzi este unul alert, însă inert la frumos, respectiv, sensibil. Este foarte importantă promovarea cărții obiect într-o lume în care își pune tot mai mult amprenta tehnologia digitală.
Este impersonal să abandonezi cartea-obiect în detrimentul cărții digitale.
Trebuie cultivat sentimentul de apartenență, și anume acela care te încearcă în momentul în care te afli între rafturile unei cărți și simți că aparții acelei lumi.
 Este foarte important contactul cu cartea. De aceea, pe lângă faptul că oamenii întâlnesc oameni, putem spune că și cărțile, la rândul lor întâlnesc oameni.
Și între acele instanțe: om – om și carte – om există întotdeauna un schimb de afectivitate pe care cuvintele nu-l pot defini sau egala.
Iar dacă oamenii întâlnesc oameni și cărțile întâlnesc tot oameni, totuși ce se întâmplă cu lectura? În favoarea cui a pierdut teren? Înspre ce se îndreaptă?
În zilele noastre, accesul la lectură nu mai constituie o problemă. Problemele sunt altele: cultura, interesul potențialului cititor.
Acesta nu mai este tentat să parcurgă tainele unei cărți. Nu mai există, decât rar, bucuria procurării unui volum preferat. Și din acest punct încetează, din păcate, contactul cu cartea.
 O altă problemă semnalată este aceea a recunoașterii unei modalități de selectare a ceea ce  se citește. Sunt foarte important de cunoscut domeniile cărora aparțin cărțile, care sunt autorii potriviți pentru a fi citiți la o anumită vârstă sau într-o anumită perioadă.
Toate acestea pleacă de la lacunele care există în cultura proprie fiecăruia, în general. Autorii nu mai sunt recunoscuți, apreciați, studiați; operele lor asemenea, iar oamenii tind spre activități tot mai superficiale.


„Ești același azi ca și peste cinci ani, cu excepția oamenilor pe care îi vei întâlni și a cărților pe care le vei citi.” – Charlie Jones


Este foarte importantă și promovarea lecturii în rândul tinerilor. De câțiva ani, promovez cartea prin exemplu personal: citesc, scriu, organizez ore de lectură, promovez lectura și pe marii autori.
Copiilor le place foarte mult să citească, însă noi suntem cei care trebuie să se îngrijească de a le arăta cum să citească cât mai mult și, în același timp, de calitate.
Câștigându-i de partea lecturii putem spune că am salvat suflete de la neștiință și ignoranță. Va fi plăcut să-i vezi întotdeauna răsfoind o carte, adresându-ți întrebări, împrumutând cărți din biblioteca ta personală.
 Am experimentat diverse ipostaze de-a lungul timpului și pot afirma că mi-a făcut deosebită plăcere fiecare dintre ele: cea de dascăl, bibliotecar sau pur și simplu om care se bucură de lectura celui din vecinătatea sa.
Cea mai valoroasă lectură este cea din care ieși mai câștigat. Și cum poți ajunge, oare, la această stare? Niciodată memorizând, fiindcă înregistrarea de date se pierde la un moment dat.
Cu adevărat câștigat ieși din lectură atunci când trăiești ceea ce citești. Și vei putea constata că ieșirea din lectură este doar una fizică, fiindcă spiritual nu există decât o singură cale: să devii.
Manifestul meu pentru lectură crește odată cu mine și prin mine, alături de voi, ceilalți cititori! De aceea, vreau să fiți convinși de faptul că voi încuraja întotdeauna lectura și voi fi un promotor al acesteia. Lectura personală, lectura asistată de către profesori, respectiv, părinți.
 Sprijiniți copiii, fiți îndrumar pentru ei și nu pierdeți niciodată din vedere ceea ce citesc copiii de astăzi, adulții de mâine!

No comments:

Post a Comment